Over de LVVP

Vlogs voor zorgprofessionals over seksueel misbruik van kinderen

Vlogs voor zorgprofessionals over seksueel misbruik van kinderen

13-02-2020 Print

Hoe herken je seksueel misbruik bij kinderen? Welke hulp hebben kinderen na seksueel misbruik nodig? Wat moet je als zorgprofessional doen als je seksueel misbruik bij een kind vermoedt? Op het YouTube kanaal van het Centrum Seksueel Geweld (CSG) is sinds kort een serie video’s (vlogs) te vinden voor zorgprofessionals. In de korte vlogs worden antwoorden op deze en andere veel gestelde vragen over seksueel misbruik van kinderen gegeven.

Iva Bicanic praat u bij
Op https://www.youtube.com/playlist?list=PLSyieL4jT6la0HEIfXitphnZqtUCb_Mai praat landelijk Coördinator van het CSG, Dr. Iva Bicanic, u op een laagdrempelige manier bij over zaken waar u als zorgprofessional tegen aan kunt lopen als u te maken krijgt met seksueel misbruik van een kind. Mocht u na het zien van de vlogs nog meer vragen hebben, dan kunt u bij het CSG terecht.

1 op de 6 kinderen
Iedere zorgprofessional komt in zijn of haar dagelijkse werk wel in aanraking met seksueel misbruik van kinderen: hetzij bij kinderen, hetzij bij volwassenen die als gevolg van deze traumatische ervaringen in hun kindertijd hulp zoeken. 1 op de 6 kinderen heeft namelijk in zijn of haar leven een vorm van misbruik meegemaakt, online of offline. De helft van de misbruikte kinderen loopt daardoor psychische schade op. En de helft van de misbruikte kinderen maakt het later nog een keer mee; die kans wordt vergroot door het (onbehandelde) eerdere misbruik.

Eerste reeks in een serie
De vlogs zijn gemaakt met steun van de Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving (SASS) en zijn vanaf 1 maart ook te vinden op de website van het CSG: https://www.centrumseksueelgeweld.nl/. De vlogs voor zorgprofessionals zijn de eerste in een serie voor verschillende doelgroepen, onder wie kinderen tussen 10 en 15 jaar, docenten primair onderwijs en ouders/naasten.

Ook interessant

Doe de gratis online training suïcidepreventie

Onlangs verscheen het verdiepende onderzoek ‘suïcide onder 10- tot 20-jarigen in 2017’. In dat jaar stierven 81 jongeren tussen 10 en 20 jaar ...

Lees meer

Maak contracteren aantrekkelijker

Er is een wetsvoorstel ‘bevorderen van de contractering’ in de maak. Dit wetsvoorstel maakt onderdeel uit van het hoofdlijnenakkoord ggz ...

Lees meer