Over de LVVP

Voldoet u aan de norm voor informatiebeveiliging?

Voldoet u aan de norm voor informatiebeveiliging?

04-02-2015 Print

Voldoet uw praktijkvoering aan de beveiligingseisen zoals vastgelegd in de NEN7510? U kunt nu een check uitvoeren en de beveiliging in uw praktijk up-to-date brengen. LVVP-leden kunnen inloggen met hun lidmaatschapsnummer en krijgen 10% korting. De privacyregels worden per 2016 zowel op Europees als op landelijk niveau strenger.

Sinds 1 januari is de online checklist ‘beveiliging persoonsgegevens’ beschikbaar voor u als vrijgevestigde ggz-professional. Aan de hand van de vragenlijst kunt u een check uitvoeren, om te zien of uw digitale praktijkvoering veilig is en voldoet aan de norm voor informatiebeveiliging, de NEN7510. LVVP-leden krijgen korting op het gebruik ervan. We raden u aan de check in fasen uit te voeren, zodat u de verbeteringen ook daadwerkelijk in uw praktijk kunt toepassen. Na afloop ontvangt u een bewijs dat u op uw website kunt plaatsen.

We verwachten dat de wetten en regels rondom informatiebeveiliging en privacy in de loop van 2015 worden aangescherpt. De EU wil de privacy van burgers namelijk beter beschermen via een nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Sinds de totstandkoming van de nationale en Europese privacyregels (de Europese richtlijn ter bescherming van persoonsgegevens uit 1995 en de Wet bescherming persoonsgegevens uit 2001) is de omvang van automatische verwerking en uitwisseling van persoonsgegevens enorm toegenomen. De nieuwe privacyverordening wordt in 2016 van kracht. Het is daarom verstandig nu al aan de slag te gaan met de informatiebeveiliging in uw praktijk, zodat u straks niet voor verrassingen komt te staan.

 

Inloggen op de praktijktoets

Op de site van IBindeZorg.nl kunt u zich als nieuwe gebruiker aanmelden. U kiest uw gebruikersnaam, vult uw e-mailadres in, waarop u ter bevestiging een e-mail ontvangt. Daarna kunt u inloggen en een wachtwoord kiezen. 

Ter kennismaking kunt u daarna een gratis voorbeeldvragenlijstje doorlopen of direct doorgaan naar de complete praktijktoets. 

De complete praktijktoets komt beschikbaar na de volgende stappen: 

  • Log in op IBindeZorg.nl
  • Kies ‘uw registratie’
  • Vink aan ‘Ja, ik wil de informatiebeveiliging toetsen met de Zelftest Informatiebeveiliging voor Zorgpraktijken’

Vervolgens kunt u uw gegevens invullen, inclusief het LVVP-lidmaatschapsnummer voor de korting. De ingevulde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor het opmaken van een certificaat na afronding van de praktijktoets en voor de factuur. Uw anonimiteit is gewaarborgd.

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer