Over de LVVP

Vrijgevestigde ggz-professionals: blijf ROM”™en!

Vrijgevestigde ggz-professionals: blijf ROM”™en!

04-02-2015 Print

Ondanks de ontstane onzekerheid rondom het bestuurlijk akkoord en inherent daaraan de ROM-verplichting, adviseren wij u om te blijven ROM’en of ermee te starten. ROM kan namelijk een meerwaarde betekenen voor uw praktijkvoering en voor de ontwikkeling van een eigen ‘taal voor kwaliteit’ voor de vrijgevestigde ggz-sector. Immers, vrijgevestigde ggz-professionals bieden effectieve én kostenefficiënte zorg. Dat mag en moet zichtbaar worden in kengetallen.

Bovendien is er in de zorgcontracten in 2015 een responsepercentage afgesproken van 25% of hoger. Dit betekent dat als u een caseload hebt van 100 cliënten per jaar, u bij 25 cliënten zowel een beginmeting en tussen- of eindmeting gedaan moet hebben. Voor de gb-ggz betekent dit dat u een of meerdere ROM-vragenlijsten afneemt bij de intake en een na afronding van de behandeling c.q. de zorgprestatie. Voor de g-ggz betekent dit dat u een vragenlijst afneemt bij de intake en weer een vragenlijst na 365 dagen (1 jaar) of bij afsluiting van de dbc. In geval van een vervolg-dbc, dient u na 365 dagen een tussenmeting uit te voeren. Bij afsluiting van de gehele behandeling voert u een eindmeting uit. De LVVP pleit ervoor dat u, naast de verplichte SBG-meetmomenten, elke drie maanden een tussenmeting uitvoert, om te voorkomen dat u door omstandigheden een nameting misloopt.”‹

Wat betreft de aanlevering van ROM-data bij de Stichting Benchmark GGZ (SBG), is het tot op heden nog niet duidelijk of de aanlevering via DIS of een andere partij geregeld gaat worden. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

 

Met de LVVP ROM-portal bieden wij de vrijgevestigde ggz-aanbieder een eigen platform, waarin de data worden opgeslagen die de effectiviteit en kostenefficiëntie van deze specifieke sector in een later stadium kunnen aantonen. Daarmee zet de LVVP een belangrijke stap in de ontwikkeling van een eigen ‘taal voor kwaliteit’.

Bij gebruik van de LVVP ROM-portal gaan we uit van de basis-ROM-set: alle leden die via de LVVP-portal ROM’en dienen tenminste de OQ45, Core34, SCL90 óf de BSI te gebruiken bij volwassenen; en bij kinderen en jeugdigen de S-PSY, CBCL óf de SDQ. Daarnaast staat het eenieder uiteraard vrij om aanvullend andere vragenlijsten te gebruiken.

Meer informatie over ROM vindt u hier en informatie over de LVVP ROM-portal vindt u hier.

Ook interessant

Aanpassing artikel 13 opnieuw ter discussie

Nu de senaat in december tegen aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet heeft gestemd, komt het kabinet met een nieuw ...

Lees meer

LPGGz organiseert symposium Zelfmanagement en passende zorg

Bent u opzoek naar inspiratie en wilt u meedenken over passende zorg en zelfmanagement in de ggz? Kom dan op 27 ...

Lees meer