Over de LVVP

Wanneer is er sprake van wachttijd in de gespecialiseerde ggz?

Wanneer is er sprake van wachttijd in de gespecialiseerde ggz?

04-02-2015 Print

De startdatum van een zorgtraject in de gespecialiseerde ggz wordt bepaald door de datum waarop de cliënt zich aanmeldt voor een behandeling. Daardoor is de aanmelddatum gelijk aan de startdatum van het zorgtraject c.q. de DBC. De wachttijd is de tijd tussen de aanmelddatum en het eerste daadwerkelijke behandelcontact.

Het kan zijn dat de wachttijd nihil is, maar bij het grootste deel van de DBC’s bestaat echter een verschil tussen beide data. Dat blijkt uit het onderzoek dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) enige tijd geleden uitvoerde in opdracht van VWS.

De vermelding van wachttijden is sinds een aantal jaren verplicht. Vrijgevestigde ggz-professionals moeten die melden op hun site. Leden kunnen daarvoor ook de LVVP-site gebruiken; de vermelding in de zoekmachine voldoet namelijk aan de regelgeving van de NZa. Potentiële cliënten kunnen daardoor in de zoekmachine zien wanneer zij bij iemand terecht kunnen voor behandeling.

De vermelde wachttijden worden door de NZa gemonitord en meegenomen in onderzoeksresultaten. Het is dus zowel voor u, uw cliënten als voor onderzoeksgegevens van belang om uw wachttijden actueel te houden.

Ook interessant

LVVP-expertteam e-mental health gaat platforms testen

Vijf LVVP-leden kunnen zich expert noemen op het terrein van e-mental health (emh). Zij hebben deelgenomen aan de eerdere pilot ...

Lees meer