In 2015 gaat de wet- en regelgeving voor de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) veranderen. Daarvoor ligt een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer de nieuwe wet ingaat.
Een VAR is een document dat de Belastingdienst kan afgeven aan zelfstandigen, zoals freelancers en zzp’ers. Opdrachtgevers kunnen hier om vragen, bijvoorbeeld omdat zij dan geen loonbelasting en sociale premies hoeven te betalen voor de zelfstandigen aan wie zij opdrachten geven. Er bestaan vier soorten VAR, afhankelijk van de arbeidsrelatie met de opdrachtgever en hoe de Belastingdienst de inkomsten ziet. De Belastingdienst onderscheidt: loon uit dienstbetrekking (VAR-loon), resultaat uit overige werkzaamheden (VAR-row), winst uit onderneming (VAR-wuo), inkomsten uit werkzaamheden voor rekening en risico van een vennootschap (VAR-dga).
In de toekomstige 'Beschikking geen loonheffingen' staat dat uw eventuele opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden en te betalen over uw inkomsten. U krijgt deze beschikking alleen als de Belastingdienst dat op basis van uw aanvraag vaststelt. Meer informatie hierover vindt u op de site van de Belastingdienst (zie deze link). Informatie over de overgangsregeling treft u hier aan.
Ook interessant
LVVP-expertteam e-mental health gaat platforms testen
Vijf LVVP-leden kunnen zich expert noemen op het terrein van e-mental health (emh). Zij hebben deelgenomen aan de eerdere pilot ...
Lees meer