Over de LVVP

Zilveren Kruis wint hoger beroep tegen stichting ZorgRecht

Zilveren Kruis wint hoger beroep tegen stichting ZorgRecht

19-07-2018 Print

Zilveren Kruis heeft in hoger beroep de rechtszaak tegen stichting ZorgRecht gewonnen. De zorgverzekeraar mag extra eisen opleggen aan ongeontracteerde thuiszorgaanbieders. De LVVP is voorstander van het aantrekkelijk maken van contracteren in plaats van het belemmeren van ongecontracteerd werken.

De rechter heeft in hoger beroep geoordeeld dat Zilveren Kruis machtigingen mag vragen aan ongecontracteerde thuiszorgaanbieders. Ook mag de zorgverzekeraar een cessieverbod hanteren.

 

LVVP: maak contracteren aantrekkelijker

De LVVP vindt het jammer dat zorgverzekeraars het leveren van ongecontracteerde zorg op deze manier bemoeilijken. Ze zouden zich in plaats van zich hierop te fixeren beter kunnen inspannen om gecontracteerde zorg aantrekkelijker te maken. Dit is immers ook het uitgangspunt in het nieuwe hoofdlijnenakkoord voor de ggz. Het toestaan van een betaalovereenkomst kan namelijk ook gezien worden als opstap naar contracteren met de betreffende zorgverzekeraar.

 

De wachtlijsten in de ggz zijn te lang en het lijkt of er stelselmatig te weinig zorg wordt ingekocht. Een aantal vrijgevestigde ggz-aanbieders heeft het door de verzekeraar opgelegde omzetplafond al bereikt, waardoor patiënten niet in behandeling kunnen worden genomen. Deze patiënten kunnen dan terecht bij ongecontracteerde zorgaanbieders, maar een machtingsvereiste en een cessieverbod maken dit wel lastiger voor de patiënt.

Ook interessant

3 op de 5 respondenten zet e-health in tijdens de behandeling

De LVVP heeft een enquête gehouden onder de leden over e-health. Hoe vaak wordt e-health ingezet, voor welke stoornissen ...

Lees meer

Zomerrooster telefonische bereikbaarheid LVVP

Van 20 juli tot en met 20 augustus 2018 is het LVVP-bureau telefonisch beperkt bereikbaar: van maandag tot en met donderdag tussen 9.30 en 12.30 ...

Lees meer