Over de LVVP

Zorgdomein en Independer geven foutieve informatie over vergoedingen

Zorgdomein en Independer geven foutieve informatie over vergoedingen

09-07-2020 Print

Zowel Independer als Zorgdomein gaan informatie geven over de contractering van specifieke praktijken. Deze informatie is openbaar: in uw kwaliteitsstatuut dient u namelijk aan te geven met welke zorgverzekeraars u al dan niet een contract heeft. De teksten die beide partijen daarbij plaatsen, geven echter een verkeerd beeld. De LVVP heeft hen gevraagd dit te corrigeren. Men lijkt onze reactie serieus te nemen, maar we hebben nog geen resultaten gezien.

‘Om de keuze voor passende zorg nog beter te faciliteren aan verwijzers, en dus patiënten, gaan we op het zorgaanbodscherm inzichtelijk maken of er een contract is met de verzekeraar van de patiënt en de zorgaanbieder.’ Een citaat uit de recente nieuwsbrief van Zorgdomein, onder het kopje ‘Verrijking zorgaanbod voor nog beter vinden passende zorg’. De teksten die Independer en Zorgdomein daarbij plaatsen, geven echter een verkeerd beeld en zetten patiënten op het verkeerde been. Er wordt gemeld dat bij bepaalde verzekeraars een deel van de kosten door de patiënt zelf betaald moet worden, terwijl beide partijen helemaal niet weten of dat ook daadwerkelijk het geval is. Zorgdomein gebruikt hierbij een misplaatst citaat van een huisarts en wekt daarmee de suggestie dat, wanneer er geen contract is, de zorg in het geheel niet vergoed wordt!

LVVP spreekt Independer en Zorgdomein aan

De zorgaanbieder bepaalt echter zelf wat zijn prijs is, uiteraard met het maximumtarief van de NZa als limiet. De geboden informatie is dus fout of onvolledig. In een gezamenlijke actie van leden en de LVVP zijn beide partijen hierop aangesproken en hen is verzocht de informatie aan te passen. Men lijkt onze kritiek serieus te nemen. We wachten nog op een reactie. Van belang is dat u weet dat dit gebeurt, zodat u uw patiënten op de juiste manier kunt informeren.

Ook interessant

Nieuw functieprofiel voor poh’s-ggz en kwaliteitsregister per 2021

Een goede beschrijving en daarmee ook begrenzing van de functie van de poh-ggz ontbrak, evenals eenduidigheid in de uitvoering van ...

Lees meer

Hoe kan de zorg voor mensen met psychose en PTSS beter?

Het Zorginstituut brengt in zogenaamde zinnige zorg-projecten in beeld hoe de zorg die vanuit het basispakket wordt vergoed, in de ...

Lees meer