Over de LVVP

Zorgverzekeraars moeten basisverzekering duidelijker presenteren

Zorgverzekeraars moeten basisverzekering duidelijker presenteren

19-07-2018 Print

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stellen dat consumenten nu miljoenen te veel voor hun zorgpolis betalen. Dit blijkt uit het rapport ‘Beter kiezen op de polismarkt’, een gezamenlijk onderzoek van de ACM en de NZa. Zorgverzekeraars zouden hun aanbod van basisverzekeringen veel overzichtelijker moeten presenteren.

Oproep NZa en ACM: maak vergelijken en kiezen van een polis makkelijker
De NZa en de ACM hebben samen onderzoek gedaan naar verschillen tussen basisverzekeringen en de keuzes van consumenten. De conclusie is dat 72% van de consumenten voor 2018 een polis had waarvoor een goedkoper alternatief bestond. Met andere  woorden: 9,8 miljoen premiebetalers zouden goedkoper uit kunnen zijn.

 

Zorgverzekeraars zijn niet transparant

Volgens de toezichthouders is het voor consumenten erg lastig om basispolissen met elkaar te vergelijken, waardoor ze moeite hebben de juiste keuze te maken. Verzekeraars wekken vaak de indruk dat polissen veel van elkaar verschillen, terwijl ze eigenlijk zeer vergelijkbaar zijn. Ook lopen consumenten aan tegen moeilijk vindbare of verwarrende informatie. De ACM en de NZa roepen de verzekeraars en beleidsmakers op om het vergelijken en kiezen van een polis gemakkelijker te maken en zo transparant te zijn naar hun klanten.

Ook interessant

3 op de 5 respondenten zet e-health in tijdens de behandeling

De LVVP heeft een enquête gehouden onder de leden over e-health. Hoe vaak wordt e-health ingezet, voor welke stoornissen ...

Lees meer

Zomerrooster telefonische bereikbaarheid LVVP

Van 20 juli tot en met 20 augustus 2018 is het LVVP-bureau telefonisch beperkt bereikbaar: van maandag tot en met donderdag tussen 9.30 en 12.30 ...

Lees meer