Over de LVVP

Congres 2024

Direct aanmelden voor het congres

 

 

Datum, tijd en locatie

  • Datum en tijd: Vrijdag 4 oktober 2024 van 9.30 – 17.00 uur
  • Locatie: NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1 in Nieuwegein. Medio 2022 werd dit congrescentrum in de as gelegd door een uitslaande brand, maar het centrum toont zijn veerkracht en herrijst dit jaar uit de as!  De locatie is centraal gelegen en ook met het openbaar vervoer goed bereikbaar.
  • Kosten:
    • vroegboekkorting voor leden, tot 1 maart 2024: € 249
    • regulier tarief voor leden, vanaf 1 maart 2024: € 275
    • regulier tarief voor niet-leden: € 365

 

Thema ‘Er zijn (geen) grenzen!’

Het congresthema luidt ‘Er zijn (geen) grenzen!’ Dit thema heeft een aantal lagen. We leven in een tijd van onbegrensde mogelijkheden: the sky is the limit! We De wereld is een dorp geworden en we exploreren het leven op andere planeten. Even gechargeerd: we consumeren, stellen het ik en onze eigen vrije wil centraal en vinden dat we overal recht op hebben.

Aan de andere kant ervaren we steeds vaker grenzen . Grenzen aan de groei: denk aan het klimaat, aan fossiele brandstoffen, maar ook aan de zorg. Grenzen aan de eigen vrijheid en aan de vrije wil van individuen. En grenzen aan onze deskundigheid en mogelijkheden als ggz-professional.

Hoe verhouden de drang naar grenzeloosheid en de grenzen aan de groei en de vrijheid zich tot elkaar? En hoe vertaalt dit zich in de problematiek in de spreekkamer? Daarover gaat dit congres.

 

Dagvoorzitter Malou van Hintum

Malou van Hintum is wetenschapsjournalist en treedt op als dagvoorzitter van dit LVVP-congres. Vijf jaar geleden vervulde ze deze rol ook, en met verve. Haar aandachtsgebieden zijn gezondheid & psyche.

Ze maakt (video)podcasts, host bijeenkomsten en schrijft interviews en achtergrondverhalen over nieuwe ontwikkelingen in de (jeugd)ggz.

Ook is ze auteur van onder meer ‘Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen. Een inleiding’ (met Jakop Rigter), ‘Doe eens normaal. Over zin en onzin van psychiatrische diagnoses’, en ‘Brein onder druk. Over stress, agressie en veerkracht’. Momenteel werkt ze samen met een kinderpsychiater aan een boek over een nieuwe methodiek in de jeugdzorg.

 

Keynote Maartje Schoorl

Wie is Maartje Schoorl?
Prof. dr. Maartje Schoorl is klinisch psycholoog en verbonden aan de Universiteit Leiden, afdeling klinische psychologie. Van 2008 tot 2020 was ze behandelaar en senior onderzoeker op de afdeling Psychotrauma van Psyq in Den Haag. Sinds 2020 werkt Schoorl bij LUBEC, Leids Universitair Behandel- en Expertise Centrum, waar zij als hoofd Zorg onder andere verantwoordelijk is voor de opzet van een intensief ambulant behandelaanbod voor patiënten met Posttraumatische Stress Stoornis (PTSS), gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Sinds 2016 is Schoorl als hoofd onderwijs betrokken bij de post-mastertrajecten voor psychologen en verantwoordelijk voor het onderwijs aan jaarlijks ongeveer 260 aankomend gezondheidszorgpsychologen en klinisch psychologen. In mei 2020 is Schoorl benoemd tot bijzonder hoogleraar Beroepsopleidingen tot Psycholoog in de Individuele Geestelijke gezondheidszorg. Daarnaast is ze voorzitter van de Landelijke Opleidingsraad Psychologische BIG-opleidingen en vicevoorzitter van de richtlijncommissie PTSS.

Lezing – Persoonlijke en maatschappelijke grenzen in de ggz
Schoorls lezing gaat over de beroepsidentiteit en de onzekerheid die psychologen daarin kunnen ervaren: ben ik de juiste behandelaar voor deze patiënt met deze problematiek? Ook gaat ze in op grenzen: wat is nodig om de patiënt te begrenzen en hoe kan ik als behandelaar mijzelf begrenzen? Kortom: wat zijn, in deze tijd van grenzeloosheid, de grenzen aan mijn deskundigheid en bekwaamheid?

Ook op een hoger abstractieniveau zijn er grenzen aan wat de zorg aankan. Daarom wil Schoorl met de deelnemers reflecteren op hoe doelmatig de zorg is die we leveren. Wat kosten ggz-behandelingen de maatschappij eigenlijk en wat leveren ze op? Tipje van de sluier: de kosteneffectiviteit van ggz-hulpverlening blijkt heel hoog!

 

Keynote Jurriën Hamer

Wie is Jurriën Hamer?
Jurriën is filosoof, jurist en schrijver, en geeft les aan de Universiteit Utrecht. Met zijn boek ‘Waarom schurken pech hebben en helden geluk: een nieuwe filosofie van de vrije wil’ won hij de Socrates beker voor het beste filosofieboek van het jaar. Jurriën studeerde rechten en filosofie, en schreef een proefschrift dat beide combineert. Als spreker en gespreksleider laat hij op toegankelijke, humoristische en prikkelende wijze zien hoe filosofische ideeën een enorme invloed op onze levens uitoefenen. ‘Ik wil iedereen inspireren om moeilijke vragen te stellen, en te durven diep in de spiegel te kijken – dat is de kracht van filosofie, en daar wordt de samenleving beter van.’

Lezing – Begrensde vrijheid: patiënten helpen in een wereld van beperkingen
In zijn lezing bespreekt Jurriën de filosofische vraag of mensen een vrije wil hebben, en wat dit debat betekent voor de manier waarop je naar patiënten moet kijken, en welke hulp je ze kan bieden. Wat zijn de valkuilen van een te groot geloof in het eigen kunnen, en wanneer heb je wel of juist niet reden om bij de pakken neer te gaan zitten? Jurriën laat zien hoe mensen in het dagelijks leven strategisch omgaan met het idee van vrijheid, maar ook van rechtvaardigheid, schuld en verdienste. We leven in een harde samenleving, die te weinig oog heeft voor kwetsbaarheid en te weinig rekening houdt met de omstandigheden die ieder mensenleven kenmerken. Met aansprekende voorbeelden bespreekt hij de worsteling om die omstandigheden altijd te laten tellen, en benieuwd te blijven naar het verhaal achter een persoon en zijn keuzes.

Foto: Frank Ruiter/Lumen 

 

Afsluitend optreden – surprise

Meer informatie volgt.

Aanmelden voor het congres

Recent nieuws

Profiteer nog tot 1 maart van vroegboekkorting op het LVVP-congres!

Boekt u na 1 maart 2024, dan geldt de reguliere toegangsprijs. 

Lees meer

Nieuws over uw regio: regioplannen geven richting aan (ggz-)zorg van de toekomst

Op uw eigen regiopagina vindt u een link naar het desbetreffende regioplan.

Lees meer

Het webinar van 9 april over doelen stellen zit vol!

Gisterenavond zaten we al op meer dan 100 aanmeldingen en dus zit het webinar vol.

Lees meer