Over de LVVP

Congres

Op 27 september 2019 is het zover: dan vindt het tweejaarlijkse LVVP-congres plaats. Achter de schermen is veel werk verzet om ervoor te zorgen dat het congres een inspirerende en zinvolle dag wordt!

Klik hier om u direct aan te melden voor het LVVP-congres>>>

Het programma, de workshops en informatie over accreditatie vindt u links in de index.

 

Alle sprekers zijn bekend!

 

Congresthema ont-moeten

Het thema van het congres is ont-moeten, een woord met meerdere betekenissen. Zo ontmoet u tijdens het congres uiteraard vrijgevestigde collega’s. Maar u ontmoet ook dagelijks cliënten in uw ggz-praktijk. Tegelijkertijd ‘moeten’ vrijgevestigde ggz-professionals van alles, waardoor de administratieve lasten hoog zijn en velen van u werkstress ervaren. Het congres is niet bedoeld als zogenaamde ‘schrapsessie’ (van lastige regels), maar er is wel aandacht voor deze kant van het vak. Alle bijdragen op de dag hebben op de een of andere manier een link met het congresthema: dit geldt zowel voor de hoofdsprekers als voor de vijftien workshops die we organiseren.

 

Malou van Hintum, dagvoorzitter

Malou van Hintum is wetenschapsjournalist en dagvoorzitter. Ze verdiept zich met name in gezondheid & psyche en onderwijs & wetenschap. Opgeleid als politicoloog verbindt ze kwesties op deze terreinen graag met politieke en maatschappelijke vraagstukken.

Ze publiceert onder meer in Trouw, NRC en De Groene Amsterdammer. Daarnaast schreef ze verschillende boeken, waaronder ‘Doe eens normaal. Over zin en onzin van psychiatrische diagnoses’ (genomineerd voor de Psyche Mediaprijs) en ‘Brein onder druk. Over stress, agressie en veerkracht’. Foto: Lucy Lambriex

 

 

Dirk de Wachter, hoofdspreker

Dirk de Wachter is psychiater-psychotherapeut in Vlaanderen en  diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U.Leuven, campus Kortenberg. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland. De Wachter kreeg bekendheid in zowel België als Nederland nadat in oktober 2012 zijn boek ‘Borderline Times’ verscheen. Daarna publiceerde De Wachter nog twee boeken: ‘Liefde. Een onmogelijk verlangen?’ En ‘De wereld van De Wachter’.

Lezing: De ontmoeting tussen behandelaar en patiënt: hoe blijft ú therapie trouw?

Wat heeft deze maatschappij nodig? Waaraan hebben mensen nood in deze samenleving? Wat is onze rol daarin als psycholoog/psychotherapeut? Als Dirk de Wachter deze vragen stelt, heeft hij het niet over specifieke therapeutische interventies. Nee, het gaat hem om het metaproces van therapie. Wat is de essentie van de ontmoeting tussen psycholoog en patiënt? Waar gaat het in de kern om bij psychologische en psychotherapeutische consulten? En hoe blijft ú, als psycholoog/psychotherapeut, therapie trouw? Terwijl u met elkaar in gesprek bent vanuit de rol van patiënt en psycholoog/ psychotherapeut. En terwijl u in Nederland veel regeldruk en administratieve verplichtingen kent. Hoe blijft u dan trouw aan de essentie van de ontmoeting tussen mensen? Deze vragen wil Dirk de Wachter samen met u verkennen tijdens zijn lezing.

De bescheiden Belg wijt zijn populariteit in Nederland aan zijn Vlaamse tongval. Misschien is die bescheidenheid wel juist de succesfactor van De Wachter. Hij kan verwoorden wat veel mensen wel ervaren, maar niet kunnen benoemen. En dat op een welhaast poëtische manier die velen aanspreekt, en die zowel scherp als mild tegelijk is.

 

Stefan van der Stigchel, hoofdspreker

Stefan van der Stigchel is veelgevraagd spreker, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden. Hij is daarnaast lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers. Zijn boek ‘Zo werkt aandacht’ verscheen in 2016 bij Maven Publishing en is in januari 2019 wereldwijd verschenen bij MIT Press. Zijn boek ‘Concentratie’ verscheen in november 2018 bij Maven Publishing.

 

Lezing: Ont-moeten met aandacht!

Mails, appjes, banners, pushberichten, trending topics en kattenfilmpjes – het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want al die prikkels vragen om de aandacht en zorgen voor continue afleiding. Tijd voor de wetenschap om met antwoorden te komen. Aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel laat zien hoe concentratie werkt, maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en legt de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit over hoogsensitiviteit, ADHD en andere aandachtsproblematiek. Maar bovenal geeft hij technieken die je kunt meegeven aan clienten om met de vele prikkels in de omgeving om te gaan en de concentratie langer te kunnen vasthouden. Uiteraard zijn de tips ook nuttig voor behandelaren.

 

Staatssecretaris Paul Blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS zal het jubileumboek van de LVVP met inzendingen van de schrijfwedstrijd in ontvangst nemen. Daarnaast zal hij een korte lezing geven.

 

 

Laura van Dolron

Laura van Dolron creëerde haar eigen genre stand-up philosophy. Zij zoekt naar wat mooi is en wat beter kan. Zij gebruikt het podium als plek om oprecht te zijn omdat zij gelooft dat er in “het echte leven’ al genoeg wordt gedaan alsof.

Het werk en de gedachtestroom van Laura van Dolron kennen verschillende uitingsvormen: zij is schrijver, theatermaker, regisseur, performer en action writer. Afgelopen jaren trekt Laura als action writer de wereld in om terplekke live columns te schrijven, zonder voorbedachte rade, recht uit het hart. Live schrijvend op het podium tijdens debatten, symposia, festivals of kerkdiensten zoekt ze naar verbanden, ontregeling, ontroering en kwetsbaarheid. In de directheid van het moment, schrijft Laura live een humoristisch, poëtisch of kwetsbaar stuk dat zij als slotwoord van de bijeenkomst voorleest. Ze reflecteert live op wat zij ziet en vangt het evenement in slimme en grappige taal. Ze verleidt het publiek tot een nieuwe zienswijze op wat daar net is gebeurd. Met altijd volop ruimte voor het hier en nu.

Laura van Dolron studeerde aan de Toneelacademie Maastricht die ze in 2001 als regisseur voltooide. Sinds achttien jaar maakt zij persoonlijke voorstellingen waarmee ze door het land toert. Zij doet wat een comedian doet, maar dan met meer poëzie en minder behoefte aan de lach. Zij doet wat schrijvers doen, maar schrijft sprekend en spreekt schrijvend. Ze doet wat dominees doen, maar dat zonder God (al komt hij nog wel eens om de hoek kijken). Zij doet wat theatermakers doen, maar dan zonder rol, zonder illusie.

Kijk voor meer informatie op www.lauravandolron.com. Foto: Moon Saris.

Het programma, de workshops en informatie over accreditatie vindt u links in de index.

Klik hier om u aan te melden voor het LVVP-congres>>>

Recent nieuws

LVVP-schrijfwedstrijd: de shortlist is bekend!

Maar liefst 41 inzendingen ontvingen we voor de LVVP-schrijfwedstrijd! Met veel plezier heeft de jury de 13 ge

Lees meer

Heeft u zich al aangemeld voor LVVP-congres?

Nog één maand te gaan tot het LVVP-congres! Hoe bereiden onze sprekers zich voor?

Lees meer

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verlaagt de maximumtarieven in de ggz

De LVVP heeft kritiek op het recent uitgebrachte eindrapport van het kostenonderzoek door de NZa.

Lees meer