Over de LVVP

Congres

Op 27 september 2019 is het zover: dan vindt het tweejaarlijkse LVVP-congres plaats. Achter de schermen is er al veel werk verzet om ervoor te zorgen dat het congres een inspirerende en zinvolle dag wordt!

 

Alle sprekers zijn bekend!

 

Congresthema ont-moeten

Het thema van het congres is ont-moeten, een woord met meerdere betekenissen. Zo ontmoet u tijdens het congres uiteraard vrijgevestigde collega’s. Maar u ontmoet ook dagelijks cliënten in uw ggz-praktijk. Tegelijkertijd ‘moeten’ vrijgevestigde ggz-professionals van alles, waardoor de administratieve lasten hoog zijn en velen van u werkstress ervaren. Het congres is niet bedoeld als zogenaamde ‘schrapsessie’ (van lastige regels), maar er is wel aandacht voor deze kant van het vak. Alle bijdragen op de dag hebben op de een of andere manier een link met het congresthema: dit geldt zowel voor de hoofdsprekers als voor de vijftien workshops die we organiseren.

Eind april ontvangt u het programma. Vanaf dat moment kunt u zich aanmelden.

 

Malou van Hintum, dagvoorzitter

Malou van Hintum is wetenschapsjournalist en dagvoorzitter. Ze verdiept zich met name in gezondheid & psyche en onderwijs & wetenschap. Opgeleid als politicoloog verbindt ze kwesties op deze terreinen graag met politieke en maatschappelijke vraagstukken.

Ze publiceert onder meer in Trouw, NRC en De Groene Amsterdammer. Daarnaast schreef ze verschillende boeken, waaronder ‘Doe eens normaal. Over zin en onzin van psychiatrische diagnoses’ (genomineerd voor de Psyche Mediaprijs) en ‘Brein onder druk. Over stress, agressie en veerkracht’. Foto: Lucy Lambriex

 

Dirk de Wachter, hoofdspreker

Dirk de Wachter is psychiater-psychotherapeut in Vlaanderen en  diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U.Leuven, campus Kortenberg. Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland. Hij is auteur van de boeken ‘Borderline times’, ‘Liefde’ en ‘De wereld van de Wachter’.

 

Lezing:

Info volgt.

 

Stefan van der Stigchel, hoofdspreker

Stefan van der Stigchel is veelgevraagd spreker, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofd van het AttentionLab, dat onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn onze perceptie van de wereld beïnvloeden. Hij is daarnaast lid van De Jonge Akademie, een platform van jonge topwetenschappers. Zijn boek ‘Zo werkt aandacht’ verscheen in 2016 bij Maven Publishing en is in januari 2019 wereldwijd verschenen bij MIT Press. Zijn boek ‘Concentratie’ verscheen in november 2018 bij Maven Publishing.

 

Lezing: Ont-moeten met aandacht!

Mails, appjes, banners, pushberichten, trending topics en kattenfilmpjes – het is tegenwoordig moeilijker dan ooit om je langer dan een paar minuten onafgebroken te concentreren. Is dat een probleem? Ja, want al die prikkels vragen om de aandacht en zorgen voor continue afleiding. Tijd voor de wetenschap om met antwoorden te komen. Aandachtsexpert en cognitief psycholoog Stefan van der Stigchel laat zien hoe concentratie werkt, maakt duidelijk hoe we ons werkgeheugen soms verkeerd gebruiken en legt de nieuwste wetenschappelijke inzichten uit over hoogsensitiviteit, ADHD en andere aandachtsproblematiek. Maar bovenal geeft hij technieken die je kunt meegeven aan clienten om met de vele prikkels in de omgeving om te gaan en de concentratie langer te kunnen vasthouden. Uiteraard zijn de tips ook nuttig voor behandelaren.

 

Staatssecretaris Paul Blokhuis

Staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS zal het jubileumboek van de LVVP met inzendingen van de schrijfwedstrijd in ontvangst nemen. Daarnaast zal hij een korte lezing geven.

 

 

Recent nieuws

LVVP op woensdag 24 april minder goed bereikbaar

Vanwege onderhoudswerkzaamheden aan telefoon- en internetnetwerk is de LVVP op woensdag 24 april 2019 minder

Lees meer

Stefan van der Stigchel hoofdspreker op LVVP-congres

Eerder berichtten we u al dat Malou van Hintum, Paul Blokhuis en Dirk de Wachter in diverse rollen op LVVP-con

Lees meer

Vektis verzamelt namens alle verzekeraars de basisinformatie over uw praktijk

Verschillende zorgverzekeraars vragen u als aanbieder van geestelijke gezondheidszorg (ggz) elk jaar om basisi

Lees meer