Over de LVVP

Corona: opties voor beeldbellen

Laatst geüpdatet: 31-03-20, 15.30 uur.

Op deze pagina’s houden wij u op de hoogte van het actuele beleid en informatie over het coronavirus. Deze pagina wordt dagelijks rond 15 uur geactualiseerd. Loop het bericht daarom elke dag even in zijn geheel door! 

 

Beeldbellen is een hot item, waar we veel vragen over krijgen. Bellen is altijd veilig (tenminste, als u op de reguliere manier belt en niet via een internettoepassing of app als Skype of Whatsapp). Beeldbellen is niet altijd veilig.

Is beeldbellen een optie?
Als therapeut beoordeelt u of beeldbellen een geschikt middel is om te communiceren met de betreffende patiënt. Bekijkt u dat zowel van uw kant als van de kant van de patiënt. Niet voor alle patiënten of behandelingen zal beeldbellen een goede optie zijn. Daarnaast moet de patiënt weten wat hij moet doen en wat hij kan verwachten. Maak dus vooraf duidelijk welke actie van hem wordt verwacht. Wijs ook op het belang van een stabiele internetverbinding, een slechte verbinding kan tot veel ergernis leiden en de behandeling frustreren. Test het beeld en het geluid voordat u inhoudelijk communiceert. Daarnaast moet de patiënt een plek hebben waar hij zich comfortabel voelt en bijvoorbeeld niet gestoord wordt. Zorg er ten slotte voor dat u de identiteit van de patiënt kunt vaststellen.

Welke opties voor beeldbellen zijn er?
Beeldbellen kan een goed alternatief zijn voor face-to-face gesprekken. Maak echter wel gebruik van veilige toepassingen, ook in de huidige situatie. Er zijn voldoende veilige systemen beschikbaar. Alleen als het echt niet anders kan, kunt u minder veilige toepassingen inzetten. Meldt u dat dan wel bij de patiënt, zodat hij weet dat de communicatie niet voldoende beveiligd is. Bovendien mag u deze toepassingen alleen tijdelijk gebruiken en moet u dus later alsnog overstappen naar een veilig alternatief. Dit advies is gebaseerd op de standpunten van de  KNMG en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Veilige beeldbeltoepassingen moeten voldoen aan de AVG en aan de NEN7510. Europese aanbieders vallen onder de AVG, niet-Europese aanbieders niet en zullen daardoor vaak niet aan de eisen voldoen.

NB: alle zorgverlenerspraktijken zijn verplicht te voldoen aan de NEN 7510 en de normen in het verlengde daarvan, zoals de NEN 7513. De ISO 27001 is een algemene norm voor het inrichten van een managementsysteem voor informatiebeveiliging. Dit is lastig toe te passen in een kleine praktijk. Het begrip beeldbellen is heel breed. Van gewoon met elkaar spreken (lijkt nu de acute behoefte) tot functionaliteiten om gesprekken op te nemen, conferencing, beeldschermdelen et cetera. Gezien het coronaprobleem zullen de meesten van u snel iets willen regelen, zodat u een een-op-een gesprek kunt voeren, zonder verdere toeters en bellen.

Deze toepassingen zijn niet veilig
Whatsapp, Skype, Facetime en ZOOM zijn geen veilige toepassingen. Zet u deze toepassingen alleen in als het niet anders kan en meldt bij de patiënt dat de communicatie niet veilig is. Zorg ook voor instemming van de patiënt. Maar kijk eerst of u gebruik kunt maken van een veilige toepassing. (KNMG, Autoriteit Persoonsgegevens)

Welke toepassingen zijn wel veilig?
Er zijn veel veilige toepassingen voor beeldbellen. Wij kunnen ze niet allemaal voor u beoordelen; daarom hebben we een selectie gemaakt van veel voorkomende toepassingen. Grofweg zijn er drie categorieën oplossingen voor beeldbellen:

1. Toepassingen voor e-mental health
2. Virtuele spreekkamers
3. Overige oplossingen voor beeldbellen

 

>>> Afspraken met aanbieders voor ledenkorting
Met enkele aanbieders hebben we afspraken voor korting op producten of diensten. Bekijk hiervoor het aanbod op onze pagina met ledenvoordeel (besloten).

 

1. Toepassingen voor e-mental health
Deze toepassingen zijn vrijwel altijd veilig. Ze zijn specifiek voor de ggz ontwikkeld en voldoen over het algemeen aan de AVG en NEN 7510. Check dit wel voordat u met een leverancier in zee gaat. Veel toepassingen hebben een optie voor videobellen. Sommige toepassingen hanteren een gratis proefperiode of demoversie, waarmee videobellen dan wellicht ook mogelijk is.

 • Therapieland: stelt versneld de optie beeldbellen gratis beschikbaar voor bestaande klanten. Beeldbellen via Therapieland voldoet aan de AVG. Bestaande klanten kunnen hiervan tot 17 mei 2020 gratis gebruik maken. Nieuwe klanten: neem contact op via info@therapieland.nl of tel (020) 771 28 48. Een gratis proefaccount is beschikbaar voor nieuwe klanten. Het proefaccount is 2 maanden geldig; beeldbellen is hiermee ook mogelijk. Meer informatie: https://therapieland.nl/beeldbellen/.
 • Cliëntenlogin: beeldbellen: ja. AVG/NEN proof: ja. Speciaal ontwikkeld voor vrijgevestigden. Werkt met de veilige oplossing WeSeeDo (zie ook hieronder).
 • Karify: beeldbellen: ja. AVG/NEN proof: ja. Een lid meldt dat zij werken met de veilige oplossing WeSeeDo (zie ook hieronder)
 • Minddistrict: beeldbellen: ja. AVG/NEN proof: ja. Een lid dat Minddistrict gebruikt, meldt extra kosten tot € 60.
 • Embloom (voorheen Telepsy): beeldbellen: ja, AVG/NEN proof: ja. Een lid meldt dat zij werken met KPN Zorgmessenger (zie ook hieronder) en meldt kosten EUR 4,50 per maand ex btw, voor bestaande klanten
 • Incura: beeldbellen: ja, Een lid meldt dat zij werken met de veilige oplossing WeSeeDo (zie ook hieronder).
 • MyMindspace: Biedt naast e-mental health ook beeldbellen en gebruikt daar WeSeeDo voor.

 

2. Virtuele spreekkamers
Deze zijn voor de zorg ontwikkeld en voldoen over het algemeen ook aan de AVG en NEN 7510. Check dit wel voordat u met een toepassing in zee gaat.

 • Zaurus: voldoet aan de AVG, opereert in Nederland, beveiliging voldoet sinds kort ook aan NEN 7510 en ISO 27001. Dit staat nog niet op de site van Zaurus, omdat ze de fysieke certificaten nog niet binnen hebben maar dat komt binnen enkele dagen.
 • Mobilea: Voldoet aan AVG en voldoet aan NEN7510. Biedt naast een virtuele spreekkamer ook beeldbellen.

 

3. Overige oplossingen voor beeldbellen
Dit zijn bijvoorbeeld berichtenapps. De apps Skype, Facetime en Whatsapp zijn in ieder geval niet geschikt. Signal en ZOOM hebben we met juristen en specialisten nader onderzocht. Er zijn veel kleine aanbieders die helaas niet allemaal door ons zijn/kunnen worden onderzocht.

Over Signal: alle deskundigen zijn het er voor nu over eens dat gezien de huidige situatie Signal gebruikt kan worden als tijdelijke dan wel noodoplossing. Als de situatie wat gekalmeerd is, kunt u zich op een meer toekomstbestendig alternatief oriënteren. Zie verderop.

Over ZOOM: voldoet niet aan de Europese en Nederlandse normen en het gebruik ervan wordt afgeraden voor de ggz; met de kanttekening dat voor groepstherapie geen veiliger alternatieven beschikbaar zijn en dat voor noodzakelijke groepstherapie ZOOM in crisistijd tijdelijk ingezet kan worden. Zie verderop. zijn gratis en betaalde versies beschikbaar. We hebben de vragen naar geschiktheid voor de ggz uitgezet en zodra we meer weten, vullen we deze informatie aan (zie onder in groen).

 • Signal: is gratis en geschikt voor snel iets regelen en een-op-een met elkaar spreken. Geschikt als noodoplossing in coronatijd. De gespreksinformatie wordt alleen lokaal bij de gespreksdeelnemers opgeslagen en ook het open-source karakter is een pluspunt in het kader van de AVG. Signal is geen bedrijf of daadwerkelijke leverancier en heeft geen winstoogmerk. Het is een open source organisatie (vergelijkbaar met een stichting in Nederland). Signal valt, in principe, onder de Amerikaanse wetgeving. Echter, Signal verzamelt geen data en bewaart geen sleutels om bij die data te komen. Er kan dus nooit toegang gegeven worden tot data. Doordat het open source is, is dat ook controleerbaar. Signal is niet expliciet voor de zorg ontwikkeld. Het is een algemeen toepasbaar messaging systeem maar dan een stuk veiliger dan Whatsapp. Binnenkort komt er een norm beschikbaar voor het beveiligen van berichtenverkeer in de zorg; Signal voldoet in ieder geval aan de conceptnorm. Signal maakt gebruik van individuele identificatie en de combinatie van gebruiker en telefoon en legt de verantwoordelijkheid daar neer. Zorg dus dat u de enige bent die uw telefoon kan ontgrendelen en toegang heeft tot de app. Met Signal kunt u ook beeldbellen. Dit kan alleen met mobiel en niet met de desktop app van Signal. Gaat u Signal gebruiken, dan moeten patiënten zelf ook de app installeren. Dat kan gratis via op de mobiele telefoon in de app store. Informeer patiënten dat het om een tijdelijke noodoplossing gaat. Download hier de handleiding ‘Signal installeren en gebruiken op mobiele telefoon‘.
 • WeSeeDo: WeSeeDo persoonlijk is geschikt voor beeldbellen met patiënten en voldoet aan de AVG, ISO 27001 en NEN 7510. De applicatie draait bij de behandelaar in Chrome, de patiënt hoeft zelf geen andere browser te installeren. De verbinding die door de applicatie tot stand wordt gebracht is per sessie uniek en versleuteld, waardoor data alleen voor de twee betrokken partijen beschikbaar is. WeSeeDo slaat geen gegevens op (op servers of in browsers) zodat er geen data achterblijft. De patiënt krijgt een uitnodigingsmail met daarin een link toegestuurd. Via deze link neemt de patiënt plaats in de digitale wachtkamer en de psycholoog kan het gesprek direct starten. Kan via de mobiel en via de desktop gebruikt worden. Uiteraard is bij beide bellers een camera en microfoon nodig (ingebouwd als er een camera is). WeSeeDo kent verschillende abonnementen en wordt door verschillende partijen aangeboden
 • KPN Zorg messenger: veilig alternatief voor WhatsApp in de zorg. Voldoet aan de AVG, opereert in Nederland, beveiliging voldoet sinds kort ook aan NEN 7510 en ISO 27001. Meer informatie: https://www.ezorg.nl/kpn-zorg-messenger/
 • Jitsi: Is net als Signal een gratis open-source systeem en is waarschijnlijk zeer veilig. Geschikt voor 1-op-1 gesprekken en groepsgesprekken.
 • Quli: voldoet aan AVG en NEN 7510. Geschikt voor 1-op-1 gesprekken.

 

 • Clickdoc (via Qualiview): wordt tijdelijk (tot 1 september) gratis aangeboden aan behandelaren die bij Qualiview bekend zijn (Qualiview: clienttevredenheidsonderzoeken, ROM). Qualiview en Clickdoc zijn producten van moedermaatschappij CompuGroup Medical (CGM). We hebben Clickdoc voorgelegd aan een deskundige ter beoordeling. Het is een degelijk systeem, maar wel een commerciële dienst. De AVG compliancy statement is echt onvoldoende. Maar aangezien het een Duits bedrijf is (die vaak goed onderzocht worden) zal dat wellicht een kwestie zijn van vergeten goed op te schrijven. CGM is NEN 7510 en ISO 27001 gecertificeerd. Clickdoc werkt echter alleen in Chrome, dus dat moeten behandelaar en patiënt dan beide installeren. Er zijn kanttekeningen te plaatsen bij het gebruik van Google Chrome, maar dat geldt voor veel browsers. Het afraden van Chrome in de zorg is in de praktijk daarom (op dit moment) niet vol te houden.

 

 • BeterDichtbij: op dit moment niet mogelijk. Faciliteert veilig digitaal contact (berichten en beeldbellen) tussen zorgverleners en patienten en stelt haar diensten in coronatijd gratis ter beschikking aan ziekenhuizen en huisartsen. De LVVP heeft gevraagd of ook BIG-geregistreerde psychologen en psychotherapeuten hiervoor in aanmerking komen. BeterDichtbij laat weten dat dit NIET MOGELIJK is; ze hebben nu al grote moeite om aan de enorme vraag te voldoen.

 

Overzicht beeldbeltoepassingen M&I Partners

Een andere partij (M&I Partners) heeft een overzicht gemaakt met daarin meer informatie over beeldbeltoepassingen. Daar staan meer leveranciers in dan in ons overzicht en meer kenmerken. De inhoud is door ons niet uitvoerig gecontroleerd. Wij zijn daarvoor dan ook niet verantwoordelijk. Maar gezien de situatie willen wij de leden dit overzicht niet onthouden. Klik hier voor de beslisboom en tabel met detailinformatie per toepassing.

 

Disclaimer
De LVVP doet haar uiterste best om u van de juiste informatie te voorzien en gaat hierbij met de grootst mogelijke zorgvuldigheid te werk. Daarbij zijn wij ook weer afhankelijk van anderen. Ondanks onze inspanningen is het mogelijk dat de informatie onvolledig, onjuist of verouderd is. De LVVP aanvaardt hiervoor geen aansprakelijkheid. U bent te allen tijde zelf verantwoordelijk voor de keuzes die u maakt, de toepassingen die u gebruikt en de manier waarop u die gebruikt.

Recent nieuws

Actueel coronanieuws

Nieuwe teksten toegevoegd aan het coronadossier. De pagina's zijn vanaf nu openbaar toegankelijk.

Lees meer

Vacature intermediair vrijgevestigde jeugd-ggz/specialistische ggz

Reactietermijn verlengd tot 8 april 2020. Gesprekken vinden plaats op 15 april en 21 april 2020.

Lees meer

LVVP zoekt leden die visiteur willen worden

anwege natuurlijk verloop en het grote aantal visitaties is de bestaande groep van ca. 35 visiteurs aan uitbre

Lees meer