Een behandeling in de generalistische basis-ggz wordt gedaan door een eerstelijns/gz-psycholoog, psychotherapeut of klinisch (neuro)psycholoog (BIG-geregistreerd).
De behandeling is praktisch en kortdurend. De behandelaar zal eerst een intake met u doen en de zorgvraagtypering vaststellen. De psycholoog/psychotherapeut moet u vertellen wat hij denkt dat er met u aan de hand is. Daarna maakt hij een behandelplan. Hij moet met u overleggen over het doel van de behandeling en de manier waarop dat doel bereikt kan worden. Ook vertelt hij u hoelang de behandeling ongeveer gaat duren. Op grond van deze informatie geeft u toestemming voor de behandeling. De behandelaar zal ook tijdens de behandeling met u blijven overleggen en u informatie geven.
Vier verschillende behandeltrajecten
De behandelaar onderzoekt wat er met u aan de hand is en welk behandeltraject voor u geschikt is. De generalistische basis-ggz kent vier behandeltrajecten, producten of zorglabels:
- kort
- middel
- intensief
- chronisch
Terugverwijzen
Als tijdens de intake geen sprake blijkt te zijn van een psychische stoornis, dan verwijst de behandelaar u terug naar de huisarts. Een behandeling door de praktijkondersteuner huisartsenzorg (poh-ggz) kan dan mogelijk voldoende zijn. De behandelaar declareert vervolgens bij de zorgverzekeraar een onvolledig behandeltraject.
Doorverwijzen
Constateert de behandelaar dat u niet binnen de generalistische basis-ggz, maar beter in de gespecialiseerde ggz geholpen kunt worden, dan kan hij u doorverwijzen naar een gespecialiseerde behandelaar. Als de behandelaar zelf psychotherapeut en/of klinisch psycholoog is, dan kan hij/zij de gespecialiseerde behandeling zelf doen. Als u daar toestemming voor geeft, informeert uw behandelaar uw huisarts over de wijziging, met vermelding van de reden. De behandelaar declareert bij de zorgverzekeraar een onvolledig behandeltraject.