Diagnoses die niet worden vergoed
Niet alle ggz-behandelingen worden vergoed. Zo komt de diagnose aanpassingsstoornis niet meer voor vergoeding in aanmerking, evenals identiteitsproblemen, werk- en relatieproblemen. Vraag hiernaar als u in behandeling gaat.
Behandelingen die niet onder de verzekerde zorg vallen, moeten door de behandelaar via een zogenoemd niet-basispakketzorg consult in rekening worden gebracht bij de cliënt. Het tarief van maximaal € 124,16 (prijspeil 2023) geldt voor een aaneengesloten behandelsessie. Daarbij wordt uitgegaan van een duur van 60 minuten per consult, inclusief indirecte tijd. In de praktijk komt dit meestal neer op een gesprek van 45 minuten en 15 minuten voor het doen van de administratie. Het tarief wordt bepaald naar rato van de bestede (directe en indirecte) tijd.
De behandelaar dient vooraf heldere afspraken met u te maken over de duur per consult, over de hoeveelheid directe en indirecte tijd en over het aantal consulten. U moet de factuur immers zelf betalen en krijgt deze achteraf niet vergoed. Bij relatietherapie wordt eenmaal het tarief in rekening gebracht, ook als het consult met beide partners is.
Kortom: het maximumbedrag van € 124,16 geldt voor niet-verzekerde zorg, per aaneengesloten consult van 60 minuten inclusief indirecte tijd, waarover de behandelaar voorafgaand aan de behandeling heldere afspraken moet maken met u als zelfbetalende cliënt.